Winter in Noord-Oost Nederland?

De verschillen gaan komende tijd groot zijn in Nederland. Althans, als de modellen nu eens woord houden.

Het vorige bericht, nu al weer even geleden repte nog over vorst in Nederland, maar we weten allemaal hoe dat is gelopen.. Winter was binnen een dag van de kaart verdwenen, en we bleven in zacht weer zitten.
Eigenlijk waren de kaarten toen nog veel beter dan de kaarten die nu ons voorgeschoteld worden.
De verschillen?
Er is nu een echt Scandinavisch hogedrukgebied, dat afgewisseld met een afzakkend hogedrukgebied vanuit de Poolstreken zorgt voor oostenwinden. En wat er nu echt anders is, is dat het kouder is geworden in Rusland, Polen, en de temperaturen in Oost Duitsland aan het zakken zijn. Dus wordt er met oostenwind kou aangevoerd.

[metaslider id=”495″]

 

Het maakt echter nogal uit waar in Nederland je kijkt. Het zuiden zal zacht winterweer hebben, aan de kust zal het waarschijnlijk wel niet vriezen, maar in het Noord, Noord-oosten lijkt het in ieder geval tot nachtvorst te komen! En dat is nu nog maar 5 dagen weg, en hoewel het niet duidelijk is hoe koud het precies gaat worden, lijkt het wel zeker te zijn dat het gaat vriezen. Na zondag wordt het dan spannend. De modellen weten het eigenlijk niet. De grootste kans is dat we toch weer naar zachter winterweer terug gaan, met depressie activiteit van de Atlantische Oceaan, met daarbij neerslag. Er is echter ook een (kleine) kans dat het hoog aan sterkte wint, en de depressies ver weg kan houden. En dan kan het snel kouder worden, met kou op het continent.

Kijk naar de plaatjes en concludeer dat de ijspluim eigenlijk teleurstellend is. Veel onzekerheid en zelfs op termijn teruglopend. We moeten het doen met lichtpuntjes.. Natuurlijk zijn we verwend de afgelopen drie winters, maar het zou fijn zijn als we in ieder geval even op de schaats zouden kunnen staan, al was het maar op een ondergelopen weiland!