Eindelijk (kans op) winter in de maak!

Het stond al een paar dagen, eigenlijk voor het afgelopen weekend op de kaart, maar de modellen waren het er niet over eens. Ook zwabberden de individuele modellen nog wat heen en weer.

eps_pluim_tt_06280

 

Maar met een monsterrun van het ECMWF van vanavond (zie de pluim), tja, dan wordt je toch wel heel erg enthousiast! Wat een temperaturen worden voorspeld! Maar dat niet alleen, er lijkt zelfs een mogelijkheid te zijn dat de vorst meer dan een week aanhoudt.

Dit is de pluim voor NoordOost Nederland, voor het midden en ZO Nederland is het iets minder extreem, maar niet minder mooi!

Wat er aan het veranderen is dat nadat de depressie die vandaag en gisteren over ons land getrokken is, er een hoge rug (hogedrukgebied) wordt opgeworpen van Groenland tot de Azoren eigenlijk. Dit zorgt dan voor een klassieke blockade: depressies vanaf de Atlantische ocean kunnen Europa niet bereiken, en met het draaien met de klok mee van het hoge druk gebied, worden er polaire luchten over noord en west europa uitgesmeerd. Als dit lang genoeg duurt, kan die temperatuur ook de grond bereiken, en dat lijkt nu precies te gaan gebeuren.

[metaslider id=787]

De modellen hebben vooral moeite met wat er 2-3 dagen na dat dit is voorgevallen gaat gebeuren. GFS wil steeds niets weten van doorzettend winterweer, terwijl UKMO, NAVGEM, GEM en ECMWF steevast op in ieder geval deels continueren van winterweer zitten!

Maar wees gewaarschuwd! We zijn al wel eens eerder van een (te) koude kermis thuisgekomen!