Eindelijk weer winterkaarten!

Het vorige bericht op deze site was getiteld: “Winter komt Europa Binnen”, en was gedateerd 20 november (!). Winter kwam ook wel degelijk Europa binnen, en zorgde voor witte Alpen, maar daarna was het echt bijzonder..stabiel…warm!

De reden hiervoor was een groot hogedrukgebied boven de Alpen en Italie, waardoor Depressies vanaf de Oceaan geen kans kregen. Geen hogedrukopbouw boven scandinavie, geen sneeuw in de Alpen, en record-zacht in Nederland.

Maar dat gaat allemaal veranderen!

Eigenlijk het eerste model dat het in de gaten had was GFS. Dit model liet in tegenstelling tot ECMWF het grote Hoog in zuid Europa eindelijk verdampen en liet een hogedrukgebied ontstaan boven Scandinavie/Rusland. De winterkenners onder ons weten het dan al… Oostelijke aanvoer van koude lucht! Echter, de brongebieden zijn zelf ook nog niet extreem koud, dus een pas op de plaats is wel noodzakelijk. Het tweede model dat de koude uitbraak vanuit de poolgebieden via Rusland naar midden Europa/Duitsland en Nederland liet trekken was GEM. Dit Canadese weermodel maakt het wel heel erg bont, maar niet minder spectaculair!

[metaslider id=748]

Daarna is het wachten of het huis-model van het KNMI (ECMWF) ook bijdraait of gewoon zijn eigen plan trekt. Maar sinds enkele dagen zien we het ECMWF ook bijtrekken richting hogedrukgebied rond scandinavie! Met bizarre koude kaarten tot gevolg!

Belangrijkste is nu dat eerst de kou in de oostelijke en noordelijke brongebieden goed kan opbouwen, daarna wordt het vanzelf kouder (en dus normale temperaturen) in Nederland. of het dan nóg kouder gaat worden (vriezen? ), valt nog te bezien, maar in ieder geval laat de winter weer iets van zijn tanden zien!