Grote kans op (nacht)vorst volgende week!

De Kou komt! Eindelijk lijkt er zekerheid te zijn! Niet 1 model, maar niet minder dan 4 modellen (ECMWF, GFS, UKMO en JMA – kortgezegd de Europeanen, de Amerikanen, de Britten en de Japanners) laten vanaf maandag de winter invallen vanaf noordelijk Europa.

Vanaf dat moment voorspellen alle modellen een hogedrukgebied rond/boven scandinavie, met dan noord-oostelijke wind die koud aanvoert vanaf het continent. Hoe koud het gaat worden is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het gaat vriezen lijkt wel duidelijk. In de nacht kan het in NO Nederland al snel 5 graden vriezen als de wind niet te hard aanwakkert, maar in ZW Nederland kan het een stuk milder verlopen. Alles hangt af van hoe ver het Hoog naar beneden zakt, en hoe koud de lucht uiteindelijk is.

[metaslider id=469]

Hierboven de vier modellen en de kaarten voor 14 Januari (over 6 dagen en daarmee redelijk zeker). En hieronder de virtuele IJspluim op basis van de modellen van vanochtend. Onzekerheid troef, maar in ieder geval staat hij weer op de kaart!

eps_ijsgroei_06280

Als er dan eindelijk IJs gaat aangroeien: geef dan de (evt geschatte) dikte door op onze site: www.ijsdikte.eu of via de Apps: http://www.ijsdikte.eu/ijsdikte-apps/