Nachtvorst Zeker, aanhoudend Fris?

[metaslider id=595]

Het was nog even echt onzeker, even leek een grote depressie vanaf de oceaan roet in het eten te schoppen, maar het lijkt nu wel zeker dat er in ieder geval nachtvorst gaat optreden. Initieel zou de (beperkte) kou stoppen direct na het weekend (dinsdag), maar er zijn nu oplossingen in GFS en ECMWF die de kou nog even laten bestaan.

Het is natuurlijk onzeker wat er gaat gebeuren na dinsdag/woensdag, alles heeft te maken met twee hogedrukgebieden: die in Rusland en die vanaf de oceaan (lees meer op http://www.wintersportweerman.nl of het nou een Azorenhoog of het Hoog vanuit Canada is). Ze lijken (tijdelijk) verbinding te zoeken, daarna wat weg te zakken, wat ruimte laat voor een koude pooldepressie (niet helemaal pool, maar wel koud). Temperaturen worden dan niet meteen ijskoud, maar het wordt in ieder geval niet weer meteen warm.

Spannend!

Leidt dit dan nog tot een schaatsperiode? Onwaarschijnlijk zo sne l. Voor schaatsmogelijkheden (zeg: IJS 😉 ) moet eerst het land afkoelen: het water, de grond, maar ook de gebieden waar de wind (het NO) vandaan komt, daar is het nog niet zo koud. Verder natuurlijk nog maar net een beetje kouder. Nee, voor echt schaatsen is heel wat meer nodig, maar dit is in ieder geval al heel wat beter begin dan Winter 2013-2014….

Vergeet niet.. De zonnevlekkencyclus zit nu op zijn (tweede) maximum, wat de káns dat er superkoud winterweer ontstaat kleiner maakt (maar niet onmogelijk natuurlijk!

Duimen voor echt poolweer dan maar?