Winter maakt pas op de plaats

Alweer meer dan een week geleden sinds het laatste bericht. Hierin spraken we nog over nachtvorst en inderdaad hebben we de eerste Hellmann-punten te pakken! Helaas gooide de bewolking behoorlijk roet in het eten en daardoor hebben we echt matige vorst niet kunnen waarnemen de afgelopen 1.5 week. Bij een minimum van -2.2 graden Celsius in Roodeschool. Helaas dus geen echte winter te noemen vooralsnog, maar het is altijd beter dan de record-zachte winter 2013-2014…

Is het dan allemaal voor niets geweest? Natuurlijk niet! Willen we ijs, dan willen we eerst de temperatuur van het water lager krijgen, want voordat deze is afgekoeld ben je met geringe tot matige vorst zo weer een paar dagen verder. En de afgelopen iets koudere dagen heeft er wel in geresulteerd dat op het kritische stukje ijs van 2011-12 (de Luts in Balk) de watertemperatuur gestaag is gedaald! Sowieso leuk om eens op die site van een winterliefhebber (www.wintergek.nl) rond te kijken!

pluim-081214

Wat zit er de komende tijd voor ons in wat betreft het weer? De komende week tot anderhalve week lijkt echt koud winterweer uitgesloten. Kijken we naar de 15 daagse pluim voor midden Nederland, dan is duidelijk dat er geen potentie is voor winterweer. Hoe komt dit? De verhoudingen tussen hoge en lagedruk zijn op dit moment ongunstig voor een (langdurige) winters weertype in ons Land. De Russische beert (hogedrukgebied in ons oosten) die voor oostenwind zorgde is een stuk naar het oosten getrokken, en we zitten nu keer op keer in de (wel winterse activiteit) van grote lagedrukgebieden die vanaf de oceaan onze kant op komen. Deze met-de-klok-mee draaiende depressies nemen ook warme lucht mee uit de zuidwesthoek van Europa, relatief warm dus… Voorlopig dus afwachten, al mogen we van de pluim niet zeggen dat hij superzacht is – gewoon normaal voor de tijd van het jaar.

Helemaal geen lichtpuntjes? Misschien hele kleine dan. Sommige weermannen geloven dat er een SSW (Sudden Stratospheric Warming) in het verschiet ligt: bijv Matthew Hugo: https://twitter.com/matthugo81 via www.weerwoord.be. Lees hier waarom dat effect zou kunnen hebben op winter in West-Europa.

De Winter is nog lang!