Winter slaat terug!

Eindelijk! Na bijna 1.5 week harde wind, storm en boven normale temperaturen voor December ziet het er eindelijk naar uit dat we vanaf 3e kerstdag de winter weer ingaan. De afgelopen 1.5 week waren we onder invloed van een groot hogedrukgebied dat in ZW europa nestelde, en daardoor hadden we Z-W winden, die vooral hard en wárm waren. Ruim boven de 10 graden werd het de afgelopen dagen in meerdere delen van het land, en dat is ruim 5 graden (of meer) boven het langetermijn gemiddelde.

Maar zoals gezegd, daar gaat eindelijk verandering in komen, en hoe! De winter is natuurlijk nog maar net begonnen (sterker nog, de astronomische winter is pas 3 dagen oud), maar voor echt winterweer moesten we eigenlijk de Atlantische oceaan over. Ja een aantal dagen hebben we milde vorst gehad, vooral in de nacht, maar dit heeft nog niet mogen leiden tot enige vorm van IJsaangroei, en dat heeft natuurlijk te maken met het warme water, en de korte periode van vorst. Misschien dat de komende periode ons nog niet op de schaats brengt, maar we moeten ergens beginnen. Laten we kijken wat er gaat veranderen

[metaslider id=622]

Hierboven de hoofdrun zoals dat heeft van het Europese ECMWF. U weet het vast nog wel van vorige seizoenen. Er zijn meerdere Weermodellen, de één Europees (ECWMF), de ander Amerikaans (GFS), en dan zijn er ook nog andere (UK: UKMO, Japan: JMA ea). Ze hebben allemaal hun voor en nadelen, maar feit lijkt te zijn dat voor onze regionen de afgelopen winters ECMWF het toch iets beter lijkt te doen dan GFS. GFS wordt dan ook geupdate in de komende maand. En het ECWMF was het eerste model samen met UKMO dat zag dat er een Hogedruk opbouw ontstond op de atlantische oceaan, gevolgd door het ontstaan van een diepe KOUDE depressie die recht over de noordzee naar het zuiden wegtrekt. Als het ware valt deze over de hogedruk-‘rug’ heen en brengt hierdoor koude (bijna pool) lucht naar onze regio, maar ook de Alpen waar de sneeuw zo hard nodig is. Hierboven zien we het ontstaan van het Laag (depressie) met warme lucht hiervoor en dus een neerslagzone. Nou lijkt deze neerslagzone in Nederland in ieder geval natte sneeuw te gaan geven ,maar het zou zelfs vaste sneeuw kunnen worden, en als het koud genoeg is kan het zelfs in ruime hoeveelheden vallen. Combineer dat met de forse wind, en je kunt de verkeerschaos al wel inschatten…Dit sneeuwdek zoals het nu in ECWMF én GFS wordt voorspeld (zie hieronder voor GFS) is cruciaal voor de periode nadat het laag Nederland is gepasseerd.

[metaslider id=634]

Hierna is het namelijk iets onzekerder. Het gaat afhangen van waar het nieuwe hogedrukgebied gaat komen. Komt het te Oostelijk, dan zitten we alsnog in zuidelijke en warme winden. Komt het te noordelijk dan kan hetzelfde gebeuren, maar dan meer ZO winden. Komt het echter zoals het nu wordt berekend ergens in zuid Scandinavie, dan krijgen we NO-NOO-ONO winden. En dan gaat er sprake zijn van Transportkoude over het zojuist gevallen sneeuwdek in Duitsland/Polen etc, en dan is het – jawel –  Kassa!. Laat dat nou net zijn wat het GFS en ECWMF nu berekenen, en kijk eens naar wat voor temperaturen dan kan leiden!

168_17

Als laatste dan nog maar de Pluim voor Noord-oost Nederland en hierin zien we in ieder geval dat het stukken kouder gaat worden.

eps_pluim_tt_06280

Daarna is het nog niet gedaan. Laten we niet vergeten dat in 2013 we allemaal dachten dat we een week lang ijsdagen zouden krijgen omdat het ECMWF dat berekende, en het stiekem het GFS ging volgen: zacht, opperzacht. De strijd is nog niet gestreden, maar 2015 lijkt goed te beginnen!